Разпространяват се материалите за подготовка на учениците за отбраната на страната

01.01.1970 г. Разпространяват се материалите за подготовка на учениците за отбраната на страната

 

В ЦВО върви напрегната и мащабна дейност за изпълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили. Има  и повишен интерес към свободните места за войници, казва неговият началник полковник Стоян Стаматов. 2295 кандидати за 370 места!

Спирдон Спирдонов

Централното военно окръжие (ЦВО) е готово с двете книжки с разработените теми за задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната. Това каза началникът на ЦВО полковник Стоян Стаматов на среща с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на която бе подписано и споразумение за сътрудничество. Учебните помагала са издадени от „Военно издателство” – ЕООД.

Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили, тоест т.нар. военно обучение. Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа, е регламентирано в Закона за резерва на Въоръжените сили. Началото е 1 декември тази година. 

Във връзка с това в ЦВО върви напрегната и мащабна дейност. Подготовката ще се води в 4 548 паралелки в цялата страна. Материалите са разпространени и в дискове. Те са качени на сайта на МО и на ЦВО. Военнослужещите ръководители се обявяват със заповед на министъра на отбраната, а тези от структурите на ЦВО – със заповед на началника. През следващата седмица предстоят семинари за обучението им във Военна академия „Георги С. Раковски”, във военните училища във Варна, Велико Търново и Шумен  и в Плевен. На учебен филм се заснимат два открита урока в 68 бригада „Специални сили” в Пловдив и в 61 механизирана бригада в Карлово.

Сериозен интерес има към войнишките длъжности, каза още полковник Стаматов. За обявените 370 места в Сухопътни войски към 1 ноември са подали документи 2295 кандидати. 1999 от тях са отишли на медицински прегледи, като 1423 са годни за военна служба.