Днес почитаме паметта на загиналите български военнослужещи в Кербала

01.01.1970 г. Днес почитаме паметта на загиналите български военнослужещи в Кербала

 Формированията на Сухопътни войски организират възпоменателни церемонии. В Плевен ще бъде открита паметна плоча. На всички места ще бъдат положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Спирдон Спирдонов

Преди десет години при атентат с кола-бомба срещу воена база „Индия“ в Кербала, Ирак, бяха убити петима български военнослужещи, а десетки други ранени, от които 27 тежко. За да отдадат почит на своите колеги днес военнослужещите в гарнизоните от Сухопътните войски, съобщават от командването, и по родните места на загиналите в атентата ще почетат с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. 

От 10.30 ч. в района на военно формирование 22 160 - Плевен ще се проведе ритуал по откриване на паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров. 

От 11.00 ч. в района на 61-ва механизирана бригада-Карлово, ще бъде отслужена панахида в параклиса „Свети Мина”. Военнослужещите ще поднесат цветя на паметника на загиналите в борбата против тероризма. 

Военнослужещи от военните формирования 34 750-Карлово и 26 400-Благоевград ще присъстват на възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в с. Горно Драглище, община Разлог.

В гробищния парк на гр. Русе изпълняващият длъжността командир на 68-ма бригада Специални сили полковник Михаил Попов и военнослужещи от формированието ще участват във възпоменателна церемония и ще се поклонят на гроба на офицерски кандидат Антон Петров.

В Крумовград заместник-началникът на щаба на 68 бригада подполковник Николай Николов и военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили ще отдадат почит на гроба на старши лейтенант Николай Саръев.

В Казанлък командирът на военно формирование 54880 подполковник Станислав Славов и военнослужещи от гарнизоните Казанлък и Плевен ще положат цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов.

В Добрич капитан Дамян Димитров – помощник в отделение „Тактическо” на военно формирование 54060 – Шумен и военнослужещи от формированието ще отдадат почит на гроба на офицерски кандидат Свилен Киров.

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци ще бъдат положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

За загиналите български военнослужещи в Ирак

Информация от 27 декември 2003 г.: На 27 декември 2003, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № “1” (Индия), където е дислоциран щабът на българския батальон. Тази кола-цистерна е пробила загражденията и независимо, че охраната незабавно е реагирала, тя се е взривила в близост до оградата, поради което са причинени доста големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат на взрива са загинали четирима български военнослужещи:

- капитан Георги Христов Качорин – командир на рота;

- старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение;

- младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение;

- редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Личният състав от район “Индия” се евакуира в район № “2”. Ранени са 27 военнослужещи, които са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил  и в медицинския пункт в българския батальон.

Вземат се всички мерки за оказване на помощ на пострадалите и охраната на районите във взаимодействие с командването на полската бригада.

Информация от 28 декември 2003 г.: Днес, въпреки положените в болницата в Багдад грижи, почина лейтенант Николай Ангелов Саръев.

От направения до този момент анализ на ситуацията се установи следното: вчера около 12.45 ч., по сигнал на постове № 4 и №5 в района на база “Индия” за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион. Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка /РПГ/. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база “Индия”. След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

При вчерашното нападение българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката. С действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

КАПИТАН ГЕОРГИ ХРИСТОВ КАЧОРИН е роден на 8 март 1974 г. в гр. Разлог. Завършва ВВУАПВО "Панайот Волов" и започва кадровата си военна служба през 1998 г. Последната му длъжност е командир на рота в българския батальон в Кербала. Семеен, с едно дете.

Капитан Георги Христов Качорин загина на 27 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание майор и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

СТАРШИ СЕРЖАНТ ИВАН ХРИСТОВ ИНДЖОВ е роден на 19 юли 1967 г. в с. Устрем, Хасковско. Завършва средно образование. В редиците на Българската армия е от 1994 г. На кадрова военна служба е от 1996 г. Последната му длъжност в българския батальон в Кербала е командир на отделение. Семеен, с едно дете. Старши сержант Иван Христов Инджов загина на 27 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

МЛАДШИ СЕРЖАНТ АНТОН ВАЛЕНТИНОВ ПЕТРОВ е роден на 14 декември 1977 г. в гр. Русе. Завършва ССОВУ "Г.Измирлиев". На кадрова военна служба в Българската армия е от 1996 г. Последната му длъжност е командир на отделение в българския батальон в Кербала. Не е семеен. Младши сержант Антон Валентинов Петров загина на 27 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

РЕДНИК СВИЛЕН СИМЕОНОВ КИРОВ е роден на 11 юни 1978 г. в гр. Добрич. Той е на кадрова военна служба в Българската армия от 2001 г. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Не е семеен. Редник Свилен Симеонов Киров загина на 27 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

ЛЕЙТЕНАНТ НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ САРЪЕВ е роден в гр. Крумовград на 26 март 1977 г. Средно образование завършва в училище с изучаване на английски език през 1995 г. и висше - във ВВУ "Васил Левски" през 2000 г. - профил "Войсково разузнаване". Служил е като командир на взвод в 68-ма бригада "Специални сили". Завършил е курс по граждански проблеми и психологически операции във Форт Брак - Северна Каролина. Семейно положение - неженен. Лейтенант Николай Ангелов Саръев загина на 28 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание старши лейтенант и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

* * *

На 23 април 2004 г., в 11.50 ч. при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня. В резултат на обстрела е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров. Оказана му е незабавна медицинска помощ на място, след което е транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров е евакуиран с вертолет във военнополева болница, контактен е и е поставен на командно дишане. В 14.15 ч. местно време раненият старши сержант Димитър Иванов Димитров е починал във военнополевата болница в Багдад в резултат на нараняванията в областта на главата. Куршумът е минал между бронежилетката и каската на сержанта, вследствие на което е поразил  тилната част на главата.

СТАРШИ СЕРЖАНТ ДИМИТЪР ИВАНОВ ДИМИТРОВ е роден на 25 април 1978 г. в град Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност "свързочни войски". В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Последната заемана длъжност е "Старши оператор" в под. 34 010 - Горна Оряховица. Старши сержант Димитров не е семеен. Старши сержант Димитър Иванов Димитров загина на 23 април 2004 г. и със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

 * * *

На 24 октомври 2004 г. към 17.00 ч. при завръщането си към база “Кило” в Кербала е атакуван български конвой от състава на Трети пехотен батальон. Дистанционно е взривена кола-бомба, паркирана сред други коли на площадка край пътя. От взривната вълна и от осколките е поразен автомобил ЗИЛ- 131, движещ се в средата на колоната. Тежко ранен от взрива е старшият на автомобила, старши сержант Владимир Неделев Пашов. Леко ранени са водачът на автомобила сержант Андон Василев Янков и возещите се в каросерията на автомобила ефрейтор Чавдар Генчев Сарафов и редник Мирослав Митков Георгиев.

На пострадалите на място е оказана незабавна медицинска помощ от медицинския екип, осигуряващ колоната, който се е движел с нея. Незабавно е изпратена спасителна и осигуряваща група от база “Кило”. След оказването на първа помощ ранените незабавно са транспортирани в полската полева болница в база “Лима”.

Независимо от положените усилия от медицинските екипи в 18.10 ч., старши сержант Владимир Неделев Пашов е починал. Останалите военнослужещи са без опасност за живота, като сержант Андон Василев Янков и ефрейтор Чавдар Генчев Сарафов са оставени в болницата в база “Лима” и са под лекарско наблюдение. Редник Мирослав Митков Георгиев е прегледан и е освободен. Намира се в база “Кило”.

СТАРШИ СЕРЖАНТ ВЛАДИМИР НЕДЕЛЕВ ПАШОВ е роден на 8 юли 1969 в гр. София. Завършил е ЕСПУ с преподаване на английски език. В Българската армия е сержант от 11 септември 1991 г. В последно звание - старши сержант, е от 4 май 1994. Служил е в под. 24 900 - Враждебна като старши механик. Участвал е в мисии в на СФОР през 1998 и през 2000 г. Старши сержант Владимир Неделев Пашов е женен и има дъщеря. Загива на 24 октомври 2004 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

* * *

На 4 март 2005 г., в 18.45 ч. българско време, е бил обстрелян с леко стрелково оръжие наш патрул, който се е движил по южната част на пътя “Тампа” на 40-45 км. от база “Еко”. При обстрела е бил тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от І –ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. По-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев е починал.

РЕДНИК ГЪРДИ ХРИСТОВ ГЪРДЕВ е роден на 18 май 1974 г. в гр. Казанлък. Постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ през 2003 г. Службата му преминава в под. 38 220 гр. Казанлък. Редник Гърдев не е женен. Загива на 4 март 2005 г. Редник Гърди Христов Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Със заповед на министъра на отбраната младши сержант Гърди Гърдев бе произведен посмъртно в по-горно звание "Офицерски кандидат" и награден с награден знак "За вярна служба под знамената" І степен.

* * *

При пътно-транспортно произшествие по време на придвижването на ескорт от състава на Четвъртия пехотен батальон в Ирак по маршрут от Кувейт - база “Вирджиния” към база “Еко” на иракска територия  на 3 май 2005 г., в 11.30 ч., при лоши метеорологични условия катастрофира джип “Хамър”.

В катастрофата загива редник Преслав Йорданов Стоянов и е ранен младши сержант Валентин Николаев Донев. Двамата военнослужещи са от трето лекопехотно отделение от ІІІ лекопехотна рота на Четвъртия пехотен батальон в Ирак. Българските военнослужещи са от 68 бригада Пловдив.

Младши сержант Донев е транспортиран с хеликоптер на британските сили до болница в град Басра. В 16.30 ч. българско време младши сержант  Валентин Донев е починал от раните си във военно-полевата болница в база “Шейба” в гр. Басра. Той е участвал в мисии в Камбоджа и в Първия пехотен батальон в Ирак.

РЕДНИК ПРЕСЛАВ ЙОРДАНОВ СТОЯНОВ е роден на 10 март 1978 г. в Силистра. Той е кадрови войник от 2001 г. На заеманата длъжност в под. 32 990 - Пловдив е от 2003 г. Взел е участие в Първия пехотен батальон за възстановяване и развитие на Ирак и е награден от командира на батальона.

Редник Стоянов не е семеен. Загива на 3 май 2005 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат.

МЛАДШИ СЕРЖАНТ ВАЛЕНТИН НИКОЛАЕВ ДОНЕВ е роден на 5 ноември 1971 г. в гр. Русе. В Българската армия е кадрови войник от 2000 г. В последно звание "младши сержант" е от 2001 г. На заеманата длъжност в под. 32 990 - Пловдив е от 2003 г. Участвал е в мисии в Камбоджа и в Първия пехотен батальон в Ирак. Младши сержант Валентин Николаев Донев е женен. Загива на 3 май 2005 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат.

* * *

Бойна разузнавателна дозорна машина /БРДМ-2/ от състава на Петия пехотен батальон на Българската армия в Ирак, при преминаване на дига, поднася и пада в широк канал с вода като се обръща и потъва. Инцидентът става на 14 юни 2005 г., около 22. 07 ч., на около 60 км. югоизточно от база “Еко”. Военнослужещите са участвали в съвместна операция на Многонационалната дивизия “Център-Юг” в зоната на отговорност на българския контингент.

От четиричленния екипаж на машината, по време на инцидента, трима са тежко ранени. Те са транспортирани с хеликоптер до полевата болница в база “Еко”, където въпреки положените от лекарските екипи усилия  почиват двама - редник Цветан Стоянов Камов и редник Паун Стоянов Георгиев. Ефрейтор Марин Милев Милев е в тежко състояние и е транспортиран до американската болница в Багдад.

Четвъртият член на екипажа, редник Димчо Стоянов Стамов, мерач на куполната картечница, успява да излезе от машината при падането й в канала. Той е без сериозни наранявания.

Информация от 15 юни 2005 г.:  Вчера, 14 юни, около 22.07 ч., се провежда  операция на Многонационалната дивизия “Център-Юг”, в която участват 95 български военнослужещи с 23 бойни машини  от Петия пехотен батальон в зоната на отговорност на българския контингент, на около 60 км. югоизточно от база “Еко”.  Целта на операцията е изземване на оръжие като българските военнослужещи изпълняват задачи по изграждане на контролни постове по пътища.

След завършване на операцията, бойните машини започват подготовка за завръщане в базата по земни пътища, които имат неустойчив почвен състав. От тежестта на бойните машини, при преминаването по дигата на пълноводен канал, се получава слягане, което довежда до поднасяне, падане, обръщане и потъване на 16-та по ред машина в колоната. Това е  БРДМ-2 от състава на българския батальон.

Незабавно са взети мерки за изваждане на машината от канала като спасителната операция е продължила 15 минути при норматив за подобни инциденти от 30 минути.

От четиричленния екипаж на машината загиват редник Цветан Камов и редник Паун Георгиев. Състоянието на ефрейтор Марин Милев продължава да бъде тежко и той е на командно дишане. 

Информация от 21 юни 2005 г.: Ефрейтор Марин Милев Милев от състава на Пети пехотен батальон в Ирак, почина днес, 21 юни, във военната болница в Ландщул, Германия.

В 15.30 ч. състоянието на ефрейтор Милев рязко се влошава. Въпреки положените от лекарския екип усилия в 16.22 ч. е констатирана мозъчна смърт.

РЕДНИК ЦВЕТАН СТОЯНОВ КАМОВ  е роден 19 май 1980 г. в Карлово. Той е на служба в Българската армия от септември 2004 г. В състава на Пети пехотен батальон е на длъжност "шофьор на БРДМ". Не е семеен. Загива на 14 юни 2005 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

РЕДНИК ПАУН СТОЯНОВ ГЕОРГИЕВ е роден на 05 септември 1974 г. в Сопот. Той е на служба в Българската армия от септември 2004 г. В състава на пети пехотен батальон е на длъжност "гранатометчик". Той е женен, с едно дете. Загива на 14 юни 2005 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

ЕФРЕЙТОР МАРИН МИЛЕВ МИЛЕВ е роден на 1 март 1980 г. в гр. Карлово. На служба в Българската армия е от декември 2000 г.  Той не е семеен.  Загива на 21 юни 2005 г. Със заповед на министъра на отбраната е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I-ва степен.

На снимката: Откриване на паметните плочи във Военния мавзолей-костница в Централните софийски гробища на загиналите български военнослужещи в Ирак и Камбоджа.