В Сухопътни войски ще борят съкращенията, подготвят половин дузина доктрини

28.02.2011 г. В Сухопътни войски ще борят съкращенията, подготвят половин дузина доктрини

Otbrana.com

. Два дни ще продължи сбора на  генерал-майор Стефан Василев


 Важна за  декларираните сили на войските е подготовката на батальонната бойна група в карловската механизирана бригада,  която да има готовност за участие в мироопазващи и мироналагащи операции на НАТО с мандат на ООН, каза началникът на отбраната  генерал Симеон Симеонов  през първия ден на сбора на началника на сухопътни войски. Той  допълни, че най-важната задача  е подготовката за решаването и на най-важната задача – реорганизацията на някои бойни поделения през следващата година, както и съхраняването на  потенциала на войските, предадоха специално за Otbrana от СВ.

Налагане на съвременно виждане  на способите за използване на тактическите формирования в мисии и операции  и успешно включване в единната командна структура на оперитовно ниво, това определи като предизвикателства пред щаба и войските началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев.

В Сухопътния щаб вече  разработват  доктрини за сухопътните операци, подготовката на войските, специалните операции, за батальонната бойна група и др. Генералът е обърнал внимание на осигуряването и обучението на батальонната бойна група, която ще включва хиляда военнослужещи, готови за участие в операция на НАТО и възможност за самостоятелни и автономни действия в продължени  на един месец. Освен 61-ва механизирана бригада и батальонна бойна група войските имат декларирани, и  сертифицирани тактическа група за специални операции, заяви генерал-майор Василев. Поддържат се и механизирани роти с различно предназначение, батальон за ЯХБЗ, рота за гражданско-военно сътрудничество. Това са способностите  към момента.
За ЧБМ / Честита Баба Марта/ сборът продължава с  доклади и брифинги за логистичното и финансовото  осигуряване на отбраната, новата структура на  командването на СВ и разположението  на войските, оперативното планиране на НАТО, рисковете и заплахите при участието на СВ в мироопазващи операции и др.