В Асеновград и Шумен честват огъня на топовете и превземането на Одрин

11.03.2011 г. В Асеновград и Шумен честват огъня на топовете и превземането на Одрин

Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

Военнослужещите от  артилерийския полк в Асеновград отбелязват на 11 март Деня на ракетните войски и артилерията и 83-та годишнина от създаването на поделението. Празникът  започва с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война в района на поделението.
 По-късно е  тържествено събрание, на което командирът на поделението,  полковник д-р Валери Точилов, ще изнесе доклад за историята, традициите и бъдещето на българската артилерия.

 Празникът ще  бъде честван и в Шумен. Началото ще е с венци  пред паметника на загиналите артилеристи до бившия Пети полк. На артилерийския вал в района на Военния факултет Варненският и Великопреславски  воините и победите им ще благослови митрополит Кирил и Главиницкият епископ Йоан. Шуменци от  Национално дружество „Традиция” представят възстановката „Оръдията оживяват”  Празникът продължава с живата картина „Черешовата артилерия”, която Родолюбивият комитет „Крум Страшний”  реализира пред Военния клуб  Във фоайето на клуба е наредена  изложба „Спомени от кръв и олово”. Командването на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” е организатор на тържественото събрание-концерт.

За професионален празник на ракетните войски и артилерията 11 март е определен със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война. На 11 март 1913 г. в 13 ч. е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

Честит празник !