Сухопътни войски събраха поздравления и награди за празника си

01.01.1970 г. Сухопътни войски събраха поздравления и награди за празника си

 Спирдон Спирдонов

Гордея се с кадрите си. Това подчерта в словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев на тържественото събрание в театър „Българска армия“. Поводът бе празникът на пехотата и 129-та годишнина от победата в Сръбско-българската война.

От центъра на столицата генералът изпрати поздравления и благодарности до всички формирования на Сухопътни войски в страната и до стотиците негови подчинени, които са на мисии в различни краища на света. Имаме, каза той 5 сертифицирани батальонни бойни групи, подготвяме шестата. Разполагаме с 62 специализирани формирования и две групи за евакуация на населението при природни бедствия и катастрофи. Само през тази година сапьорите са обезвредели 900 боеприпаса.

Българските Сухопътни войски дават своя важен принос в редица ключови операции под егидата на ООН, НАТО, ЕС и други международни организации, бе посочено в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, прочетен от неговия секретар по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от резерва Атанас Самандов, доскорошен командващ Съвместното командване на силите.

От името на министъра на отбраната Николай Ненчев Сухопътните войски бяха поздравени от неговия заместник Десислава Йосифова. През цялата година „военните полигони на Сухопътните войски бяха вашата огнева и тактическа лаборатория, на която ежедневно повишавахте вашия професионализъм, калявахте вашата воля и ковяхте бойното майсторство на воинските колективи“, посочи тя в своето слово.

Когато се окаже, че няма кой да се справи, идват на помощ техниката и личният състав на Сухопътните войски, отбеляза в приветственото си слово началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Оценката, за съжаление, продължи той, се дава по-късно. Това е и причината, според адмирала, за известното неглижиране на условията, в които работят, подготвят се и изпълняват воинския си дълг нашите достойни мъже и жени от Сухопътните войски. И изрази надежда, че условията, в които те ще продължават да се доказват, трябва да бъдат забелязани от изпълнителната и законодателната власт. Началникът на отбраната призова: „Нека се създаде обстановка за сигурност в дейността, за вяра в техниката, за това, че те могат и знаят кога, къде и как!.“

Награди от името на министъра на отбраната връчи заместник-министър Йосифова. От своя страна вицеадмирал Николов награди 15 военнослужещи и цивилни служители. За дългогодишна безупречна служба и заслуги към отбраната на страната с Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ - първа степен, беше отличен генерал-лейтенант от запаса Тенчо Добрев. Той е бил началник на Главния щаб на Сухопътните войски, т.е. командващ, от юли 2000 г. до май 2001 година.

Тържеството бе уважено още от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов, заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов, съветника на премиера по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аньо Ангелов, началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, постоянния секретар на МО Добромир Тотев, командващия СКС контраадмирал Георги Мотев, главния инспектор на МО генерал-майор Петър Петров, началника на ВА „Георги С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, началника на НВУ „В Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев, генерали и адмирали, офицери, служители в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната и военни аташета.

Другият заместник-началник на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който до преди четири месеца бе командир на Сухопътните войски, изпрати поздравления чрез своето семейство. Генерал-майор Андрей Боцев специално поздрави генерал-майор Ненов с днешния му рожден ден и изрази увереност за бързото му оздравяване и връщане в армейския строй.

Направи впечатление силното присъствие на генерали и офицери от запаса и резерва, които са командвали в годините назад Сухопътните войски и са допринесли значително за тяхното развитие и укрепване. Поздравителни адреси бяха пристигнали от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, военния ни представител в Брюксел генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Димитър Денев, войскови формирования, учебни заведения, институции, военно-патриотични съюзи и Асоциацията на Сухопътните войски.

Наградените

От министъра на отбраната: с Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ първа степен генерал-лейтенант от запаса Тенчо Добрев, с награден знак „За отлична служба” І степен полковник Маргарит Михайлов – началник на щаба на военно формирование 34750 – Карлово и полковник Стефан Горчев – заместник-командир по логистичното осигуряване на военно формирование 32990 – Пловдив. Награден знак „За отлична служба” II степен за офицери получиха подполковник Венелин Георгиев – главен експерт I степен в сектор „Подготовка на инженерните подразделения” на отдел „Бойна подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски, подполковник Тихомир Димчев – командир на военно формирование 48430 – Стара Загора и майор Даниел Иванов – началник на отделение „Логистика” във военно формирование 46690 – Пловдив. Предметни награди получиха капитан Тончо Димитров от в.ф. 26260 – Сливен, капитан Васил Павлов от в.ф. 26400 – Благоевград, старшина Аргир Аргиров от в.ф. 24150 – Стара Загора, старши сержант Милен Георгиев от в.ф. 28880 – Белене, старши сержант Атанас Шкодрев от в.ф. 36540 – Асеновград, старши сержант Живко Петков от в.ф. 24620 – Свобода, а с грамота бяха наградени редник 3-ти клас Димитър Сапунджиев от в.ф. 48430 – Стара Загора и цивилен служител Айтен Бозали от в.ф. 34750 – Карлово.

От началника на отбраната: с бинокли подполковник Стоян Драганчев от Командването на Сухопътните войски, подполковник Минчо Минев от в.ф. 24150 – Стара Загора, подполковник Пламен Горанов от в.ф. 42800 – Плевен, старши сержант Георги Караджов от в.ф. 26400 – Благоевград. С нож бяха наградени майор Пламен Минчев от в.ф. 44220 – Пловдив, капитан Калин Димитров от в.ф. 52630 – Пловдив, капитан Емил Григоров от в.ф. 24490 – Асеновград, капитан Ангел Мирчев от в.ф. 42600 – Мусачево, а с грамоти майор Йонко Ботев от в.ф. 24150 – Стара Загора, старшина Игор Иванов от в.ф. 28610 – София, старши сержант Вичо Пандуров от в.ф. 44370 – Карлово, сержант Стоян Шишков от в.ф. 32990 – Пловдив, сержант Десислава Богданова от в.ф. 22160 – Плевен, ефрейтор 2-ри клас Мария Георгиева от в.ф. 22270 – Сливен, цивилен служител Поля Минчева от Командването на Сухопътните войски.

На снимката: Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова връчи награди на офицери от Сухопътните войски.

Снимка Димитър Бебенов