Правителството пусна фрегатата за Либия

30.03.2011 г. Правителството пусна фрегатата за Либия

Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

Министерски съвет прие решение за изпращане на фрегатата „Дръзки” с личен състав до 160 души за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник”. Фрегатата трябва да бъде готова до 15 април. Решението се приема на основание на отправените предложения от Североатлантическия съвет и съответно плана на провеждане на операцията по налагане на ембарго от страните-членки за принос към тази операция. Началото на участие ще зависи от нейната готовност. Приетото постановление за изпращане на фрегатата е за срок от три месеца, за да не се налага приемането на ново решение, ако се реши тя да участва повече от един месец. Иначе предвиждаме тя да участва един месец и още десет дни, заяви Аню Ангелов, министър на отбраната. Такава е практиката на НАТО – ротация на едни кораби с други - предполагам, че нашата фрегата също ще замени някой, каза той.  Операцията струва 1,5 млн. лв. за един месец.

Предлагаме ви коментара на www.pan.bg, който военният сайт публикува преди правителството да вземе това решение, отговаряйки на въпроса „Защо не трябва да участваме?”: „Когато ГЕРБ дойдоха на власт обявиха, че всяка стотинка е важна, а сега по настояване на Ангелов трябва да се отпуснат минимум 1,5 млн.лв. за 1 месец за участието на "Дръзки". Продължителността на престоя там ще е поне 3 месеца. Значи държавата в тази криза има 5 млн.лв., за да изпрати екипажа там? Интересно, а само преди 1 година от МО нямаха пари да се ремонтират хеликоптерите на ВМС, чийто ремонт струваше към 2 млн.лв. бройката. И така авиобаза "Чайка" остана без вертолети Ми-14 и реално не функционира от 12 месеца. Но явно когато се налага да се доказваме пак пред НАТО, веднага се намират цели 5 млн.лв. Защо тези пари МО да не вложи в ремонти по корабите на ВМС или в самолетите на ВВС (примерно Л-39, Су-25, PC-9М)? Не е ли по-добре да имаме няколко изправни плавателни съда, хеликоптера, учебни или бойни самолета, отколкото да правим една никому необходима авантюра?

Нека анализираме и "Дръзки". Реално фрегатата не е излизала на международно учение вече почти 2 години, не е плавала в морето от ноември 2009 година! И едва ли ще звучи сериозен доводът, че корабът излезе за малко в открито море преди 20-ина дена. Ние не се съмняваме в способностите на българския екипаж. В условията на кризата, която удари и Българската армия, сме сигурни, че момчетата са добре подготвени и ще изпълнят поставените задачи.
Но ако погледнем в действителност фрегатата вече е на 34 години (построена през 1977 г.). Да - сертифицирана е по НАТО, казват че техниката и въоръжението на борда й не са "остарели". Но колко ще ни струва след това нейния ремонт? Дано не се наложи и ремонт по време на самата мисия. През 2007 г. в "Терем - Флотски Арсенал" бе извършен доков ремонт на "Дръзки", който според източници от завода е струвал 1 млн.лв. И какво излиза накрая? Аню Ангелов, в условията на криза, има да даде около 6 млн.лв. от бюджета на МО за една 3 месечна мисия около Либия! За това нека призовем - не пращайте "Дръзки" там. Защото ако МО прати кораба в операцията, на края на годината няма да разполагаме нито с изправни бойни кораби, нито с изправни самолети! А във военната ни история за съжаление ще пишем за края на минимум още една морска и авиационна база. Само заради една авантюра...”