"Верни" ще участва в поредното развръщане на BLACKSEAFOR

06.04.2011 г. "Верни" ще участва в поредното развръщане на BLACKSEAFOR

otbrana.com от pan.bg

Фрегатата „Верни” с командир капитан II ранг Галин Манев отплава в понеделник от Военноморска база Бургас за пристанище Истанбул – Турция, за участие в поредното развръщане на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Българският кораб е вече в най-голямото турско пристанище. 
 
Това е втората активация под командването на Румънските ВМС в която участват, освен нашата фрегата, и кораби от ВМС на Румъния, Украйна, Руската федерация, Турция и Грузия. Активацията ще започне с тържествено отбелязване на 10-та годишнина от създаването на BLACKSEAFOR в Истанбул.
На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Истанбул - Турция, Севастопол - Украйна, и Новоросийск - Руска федерация.
Развръщането на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 28 април 2011 г., съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС