Не се предвижда фрегатата ни да използва оръжейните си системи

08.04.2011 г. Не се предвижда фрегатата ни да използва оръжейните си системи

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

„Дръзки” няма да използва оръжейните си системи, екипажът е отработвал и друг път въпросите по патрулирането и проверката на кораби, каза министърът на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол.

Възможното участие на България с една фрегата в операцията на НАТО „Обединен защитник” е било обсъдено на извънредно заседание на основния състав на Съвета за сигурност при Министерския съвет на 20 март. В края на март Военният комитет на Алианса е провел конференция за генериране на сили за тази операция и България е заявила тогава такова участие. Това е станало на основата на задълбочен анализ в МО, като се имали предвид възможностите на Въоръжените ни сили, политическият аспект, рискът, финансовите параметри и др. След докладна записка на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов министърът е внесъл в Министерския съвет проекторешение. Считайки, че „Обединен защитник” е операция на НАТО, както и на изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, правителството е взело решение на 31 март, с което се разрешава изпращането на фрегата „Дръзки” и група за специални операции с обща численост до 160 души за подкрепа на оръжейно ембарго срещу Либийската арабска Джамахирия най-рано от 15 април т.г. за срок от три месеца.

За взетото решение писмено са уведомени Народното събрание чрез неговия председател и президента на 1 април. Друга съгласувателна процедура или процедура по уведомяване не са предвидени в закона, отбеляза министърът. Разчетите за финансовите разходи за един месец, включително прехода до и от зоната на операцията, възлизат на около 1,5 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на МО. Рискът за участие на фрегатата се определя от военните експерти като нисък. Тя ще бъде разположена извън териториалните води на Либия. Не се предвижда използването на оръжейните системи на кораба. Дейностите по патрулиране и проверка на кораби са отработвани от екипажа в операцията на НАТО „Актив Индевър” и в мисията на ООН край Ливан, припомни министърът на отбраната.

***

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че по устав не е задължен да информира президента Георги Първанов за изпращането на фрегатата „Дръзки" в мисията в Либия. „Счетох за необходимо да не го информирам", допълни Ангелов. Ето какво още каза военният министър за отношенията му с държавния глава и фрегата „Дръзки": „Аз уважавам институциите и тъй като съм сигурен, че той е знаел, че се подготвя такова решение, ако беше ме извикал, аз щях да отида при него и да му обясня. За съжаление не получих такова повикване. Трябва да се направят едни периодични прегледи, които са залегнали в плана на този кораб и тези прегледи бяха изтеглени предварително. Естествено в хода на прегледите, които са периодични, все пак и вие всеки ден не преглеждате вашата кола, възникват някои повреди, които трябва да се отстраняват. И в момента такива възникнали повреди се отстраняват и затова той беше на двудневно плаване. Снощи се завърна корабът от Бургас и всички повреди са отстранени към този момент".

***

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети в понеделник, 11 април, военноморска база - Бургас, за да провери подготовката на фрегатата „Дръзки” за предстоящото й участие в операцията на НАТО „Обединен защитник”, която е в подкрепа на оръжейно ембарго срещу Либия. Той ще проведе среща с командването и с екипажа на фрегатата.

Командирът на фрегатата „Дръзки” капитан ІІ ранг Панчо Панчев ще изнесе брифинг пред министър Аню Ангелов, заместник-началника на отбраната вицеадмилрал Минко Кавалджиев и началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. След това участниците в брифинга ще дадат пресконференция.