Петима военни военни министри за изпращането на армията на границата

01.01.1970 г. Петима военни военни министри за изпращането на армията на границата

 Otbrаnа.com

Много ясно съм разпоредил кога и при какви случаи могат военните да ползват оръжие на границата - в случай на неизбежна отбрана и то не говорим за използване на оръжие, колкото за използване на сила по-скоро, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БТВ.  В момента по границата с Турция, Гърция и Македония има 111 военни, обясни той. Ако се наложи, броят им може да бъде увеличен до 1000, но за момента обстановката е спокойна, обясни Ненчев. Министерството на отбраната е изпратило четири екипа от военното разузнаване на място. Те са достатъчно добре подготвени, за да разберат кой откъде идва и дали има злоупотреба, обясни той.

Бойко Ноев (министър на отбраната 1991-1992 г. и 1994-1995 г.) пред Фокус на въпроса „Министърът на отбраната Ненчев изнесе подробна информация за задачите и текущите операции на армията по границите, свързани с т.нар. бежанска криза. Според Вас достатъчни ли са предприеманите мерки?  отговаря такаАз от повече от година говоря за необходимостта от предприемането на всякакви възможни мерки за защита на границата, включително със силите на армията. Това правят днес всички страни по пътя на преселението. Слава богу премиерът Борисов най-после също разбра критичността на ситуацията. Надявам се скоро всички вече да се убедят, че проблемите, породени от неконтролируемия поток на чужденци през границите на България, а оттам и на Европейски съюз са на първо място предизвикателство за сигурността, а след това вече и хуманитарен проблем. България е най-уязвимата страна от ЕС, поради най-ниския стандарт на живот и най-големия процент население, свързано по един или друг начин с ислямската религия и обичаи. Притеснявам се, че някои български политици все още мислят, че като си скрият главата в пясъка, някой ще им реши проблема. 

На друг въпрос на ФокусСпоред военния министър Ненчев, по границата, освен бойците, които оказват логистична подкрепа на граничните власти, са разположени и служители на военното разузнаване... Това нормално ли е?Бойко Ноев отговаря така  Подобни приказки подлежат на преследване по силата на закона. Операциите на службите, в т.ч. и на военното разузнаване, са особено деликатна материя и предмет на най-висша държавна тайна. Мисля, че Борисов трябва да му издърпа ухото, образно казано, на Ненчев, защото не му е за пръв път да си разказва превъзбудено приключенията из отбраната. Превърнаха министерството на отбраната в детска градина, или както казват мнозина - на земеделска седянка. Това, освен, че е нарушение на законите се отразява лошо на авторитета на целия сектор сигурност и на правителството като цяло.

Николай Цонев (министър на отбраната 2008-2009 г.) на въпроса на „Отбрана.comКакъв е коментарът Ви за участието на Българската армия в охраната на границата, във връзка с бежанския проблем?” отговар така „Оценявам това участие като незаконно. Защото, съгласно законите за отбраната и въоръжените сили и за МВР, военнослужещите от Българската армия нямат полицейски функции, не могат да арестуват и задържат лица. Заради това, изпратени на границата, те ще бъдат само едни безмълвни наблюдатели на това, което се случва.

Аню Ангелов (министър на отбраната 2010-2013 г.) пред БТВ на въпроса ”Какво прави българското правителство? Колко военни има по българската граница, специално по българо-турската?отговаря така „Миналата седмица министър-председателят издаде заповед, с която утвърди един специален план за услилване на охраната на българските граници, въобще, не само с границата с Турция. В това отношение в момента министърът на отбраната трябва да знае точно колко, но по негово изказване вчера са 111. Те са основно за логистична поддръжка. Има готовност да построят конкретни пунктове за регистрация, лагери, които евентуално да поемат тази вълна и да охраняват границата заедно с „Гранична полиция“.

Ангел Найденов (министър на отбраната 2013-2014 г.) на въпроса на „Отбрана.comКакво е основанието, включително и законово, Българската армия да се включи в охраната на границата?” отговар така „Законът предвижда различни хипотези. Аз не мисля, че в случая има каквито и да е конституционни или законови пречки. Има задачи, които са свързани с подпомагане на усилията на други държавни институции и по защитата на националната сигурност. Така че, в случая, това не може да бъде формалният повод, за да се изразяват някакви резерви към участието на Българската армия. В случая дори не става дума за първостепенна отговорност и задачи на армията. Става дума за подпомагане на усилията. Те могат и да участват в съвместни патрули, но става дума преди всичко за подпомагане на усилията. Не бива прекалено ограничено да гледаме върху отговорностите, възможностите и случаите, в които може да бъде използвана армията. Става дума за защита на националната ни сигурност. Какво друго да прави армията в подобен момент, който много анализатори определят, като криза? Освен да помогне със способностите, които притежава. Надявам се никой, че не си представя въоръжени до зъби български военни формирования, които стоят през метър на границата и са заредили автоматите да стрелят по всеки, който си позволи да прекрачи браздата. Разбирам, че в съзнанието на някои тази картина съществува, но трябва по-бързо да я преодолеят.