На празника си Централното военно окръжие получи знаме

01.01.1970 г. На празника си Централното военно окръжие получи знаме

 Церемония по връчване на представително знаме на Централното военно окръжие (ЦВО) се проведе днес в района на Военна академия „Георги С. Раковски”. Тя бе осъществена в изпълнение на заповед на министъра на отбраната № ОХ 667 от 24 септември 2015 г. В нея се посочва: „Началникът на ЦВО да организира опазването, правилното съхранение и поддържане на представителното знаме, съгласно Устава на Въоръжените сили на Република България.”

(На снимката заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова връчва знамето на началника на ЦВО полковник Георги Петков, който обеща да го пази чисто и неопетнено.

Снимка Димитър Бебенов)

В началото на тържествения ритуал бе прочетена и грамота на представителното знаме на ЦВО, подписана също от министъра на отбраната. В нея е записано: „Представителното знаме на ЦВО да бъде осветено по правилата, да бъде чисто и неопетнено и да служи на Отечеството с верността и чистотата, които са свойствени на Българската армия.” 

На плаца на академията празничният строй на военнослужещите и цивилните служители от ЦВО и неговите териториални структури в страната бе приет и поздравен от началника на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев. Освещаването бе извършено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Той предаде поздравите и пожеланията за успех на ЦВО, които изпраща Българският патриарх и Софийски митрополит Негово Светейшество Неофит.

Честта да приковат знамето към дръжката имаха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев и началникът на ЦВО полковник Георги Петков. След това заместник-министър Йосифова връчи знамето на полковник Петков, който обеща да го пази чисто и неопетнено. Голямата отговорност за бъде знаменосец на ЦВО се падна на майор Стефан Кръстев.

В церемонията, която се проведе точно 135 години, след като с Указ 165 от 27 септември 1880 г. на Александър I се въвежда длъжността “Oкръжен войнски началник”, участваха още съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, ръководството на академията, офицери от Министерството на отбраната, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят  на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Клуб „199” полковник от запаса Цанко Цанков и др.

Със заповед на министъра на отбраната от 25 септември 2013 г. 27 септември е обявен за празник на ЦВО и на териториалните органи за водене на военен отчет. Със същия документ е утвърден знакът на окръжието и е обявено представителното знаме, което бе връчено днес.

Празникът продължи с поздравления и връчване на награди. Заместник-министър Йосифова подчерта изключително важните функции на ЦВО за окомплектоването на Въоръжените сили и подготовката на гражданите за защита на страната. Генерал-майор Дочев приветства състава на окръжието от името на висшето военно ръководство. Поздравителни адреси бяха изпратили министърът на отбраната, Комисията по отбрана в Народното събрание, СКС, началникът на Военна академия, Сухопътни войски, Инспекторатът на МО, дирекциите „Военна информация” и „Сигурността на информацията”, факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ в Шумен и др.

Със заповед на министъра на отбраната с наградни знаци бяха отличени подполковник Лъчезар Димитров от Пловдив, майор Георги Георгиев от Шумен, офицерски кандидат Радослав Върбанов от ЦВО, старшина Деян Денев от Варна, старшина Йордан Данчев от Враца, старшина Траян Минчев от Плевен и цивилните служители Красимира Стоянова от ЦВО и Теменужка Атанасова от Велико Търново. С бинокъл бяха наградени полковник Люсиен Тишев - заместник-началник на ЦВО, подполковник Спас Спасов от Варна и подполковник Красимир Марков от Стара Загора. С министерски грамоти бяха отличени заместник-началникът на академията полковник Стоян Стаматов – бивш началник на ЦВО, полковник Красимир Атанасов от МО, майор Пламен Велев от Благоевград, майор Людмил Маринов от Добрич, сержант Николай Попов от ЦВО и цивилните служители Христоско Кокинов от Плевен, Емил Александров от ЦВО, Анита Вълкова от Плевен и Ангел Ангелов от Враца.

Със заповед на началника на отбраната с грамоти бяха удостоени полковник от запаса Цанко Цанков, полковник от запаса Красимир Божков, майор от запаса Златко Александров и д-р Елка Петкова.

Началникът на ЦВО награди с грамоти цивилните служители Митка Качакова от Пазарджик, Цвета Димитрова от Перник, Стоян Пейчев от Силистра, Стойчо Запрянов от Хасково, Анна Митова от Кюстендил, Радослава Николова от Разград, Петко Кръстев от Ловеч, Любомир Боболанов от Видин, Иван Величков от Пловдив, Красимир Костов от Бургас, Владимир Цанков от Плевен, Николинка Николова от Стара Загора, Иван Василев от Смолян, Петър Петров от Ямбол, Валентин Вълев от Кърджали, Ани Иванова от ЦВО, Димка Савова от ЦВО и Тотка Найденова от ЦВО.