Договорът с Полша бил изгоден, министърът на отбраната няма да си подава оставката

01.01.1970 г. Договорът с Полша бил изгоден, министърът на отбраната няма да си подава оставката

 Спирдон Спирдонов

Договорът с Полша за ремонт на нашите МиГ-29 е финализиран, уведомих Комисията по отбрана за неговите параметри. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес в парламента. Той е доволен от заседанието на комисията и е останал с впечатление, че народните представители са  удовлетворени от всичко, което е свършено.

За договора с Полша за ремонт на МиГ-29

Цената е 1, 023 000 милиона евро на двигател, уточни министърът.  Според него, подписвайки договора с Полша, ще ползваме облекчения. Нямало да платим 20 процента ДДС, защото работим със страна членка на НАТО. Ще спестим и 9 процента от данъци и такси. Превозът на двигателите щял да бъде за сметка на полската страна. 20 дни след подписването на договора ще получим два отремонтирани двигател за МиГ-29 за две години. „Безплатно!”, отсече министърът.

Николай Ненчев подчерта, че договорът е изключително изгоден за България и, според него, в това са се убедили и народните представители. Участници в срещата не бяха толкова категорични в убедеността, за която говори министърът.

За оставката на Йордан Бакалов

Що се отнася до оставката на Йордан Бакалов, като директор на Служба „Военна информация”, министърът каза, че вчера е имал среща с него. Той, посочи министърът, подаде своето завление за освобождаване от длъжност, която не приех. Мотивите на министъра били, че се очаква вето на президента и връщане на Закона за военното разузнаване за ново гласуване в частта му, където се регламентира, че директор на службата може да бъде военнослужещ с висше военно звание, но не и цивилен служител. На 1 октомври в пленарна зала бе прието това предложение на БСП и с гласовете на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че президентът ще върне закона, който трябва да влезе в сила на 1 ноември т.г.  За оставката на Йордан Бакалов министърът ще вземе решение след финализиране на разговорите и евентуалното повторно гласуване в парламента.

За горивото и фирмите, които ще го доставят на армията

Министърът не знае кои фирми ще доставят гориво за армията, стана ясно от неговия отговор на журналистически въпрос. Само, посочи той, категорично мога да кажа, че постигнахме най-добрата цена, която е много далеч от пазарната, т.е. „аз не се интересувам кои са фирмите и не се занимавам с това”. Николай Ненчев не коментира дали тези фирми са близки до определен подземен бос. За мен, повтори той, е важна цената. „Не е моя работа да проучвам кои са фирмите и кой стои зад тях.”

Николай Ненчев за оставката си като министър на отбраната

На заседанието на Комисията не е станало дума за оставка на министъра на отбраната. Напротив, каза Николай Ненчев, мисля, че получих разбиране и подкрепа, включително от депутатите на БСП, които разбраха, че това е един смислен проект и смеслена сделка, която наред с всичко друго дава гаранции за ВВС.

На въпроса дали, след като докара нещата до там България да не може сама да си охранява въздушното пространство, нее склонен сам да си подаде оставката, министърът отговори така: „Никога не съм твърдял това. Точно обратното – България е в състояние, никога не е била в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство.” Съвместната охрана, според него е въпрос на друг тип споразумения и договорки, ако това се наложи.