Започнаха честванията за празника на Сухопътните войски

01.01.1970 г. Започнаха честванията за празника на Сухопътните войски

  Предложените промени за ограничаване на социалния пакет на военнослужещите създават напрежение и желание за подаване на рапорти за уволнение, но до този момент няма такива, каза началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов пред журналисти, след като връчи награди на най-добрите в турнир по стрелба. 

Otbrаnа.com

От учебния център „Тюлбето” край Казанлък бе даден днес стартът на честванията по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември. Традиционният поход до Сливнишките възвишения, където преди 130 години младата ни войска показва чудеса от храброст в Сръбско-българското война, ще бъде на 12 ноември. Командването е предвидило и други прови, посветени на празника. Кулминацията ще бъде на 19 ноември във Военна академия „Г.С.Раковски”.   

Бригаден генерал Пламен Атанасов връчи купи, медали и грамоти на най-добрите в турнира по стрелба с пистолет и автомат за купата на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

В комплексното класиране на военните формировани първите три места завоюваха отборите на 61-ва механизирана бригада в Карлово, 68-ва бригада „Специални сили” в Пловдив и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Георги Маев, Тодор Пашов и Тани Кънев оформиха челната тройка при журналистите. Най-точен сред военните аташета се оказа подполковник Чередниченко от Русия. След него останаха капитан Ха от Виетнам и подполковник Суартц от САЩ. От военно-патриотичните организации най-добри в стрелбата с пистолет и автомат бяха Иван Радев от БОС „Бойно братство”, старши лейтенант от резерва Владимир Томов от СОСЗР и Радослав Филипов от БОС „Бойно братство”.

И този път бяха наградени журналисти за най-пълно отразяване на Сухопътни войски през годината. Бригаден генерал Атанасов връчи специално изработени монети и грамоти на Петя Иларионова, Зорка Тошева, Цветанка Георгиева и Спирдон Спирдонов. Той поздрави всички участници за отличното представне в турнира по стрелба и им пожела настроение в празничните дни.    

На въпрос на журналисти бригаден генерал Атанасов не скри, че предложените от правителството промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които ограничават социалния пакет на военнослужещите са били изненада. Това е породило във войските негативни настроения и желания за подаване на рапорти за уволнение, но до момента нямало такива. Надеждите са все пак промените да не станат факт, с оглед на анализа, който е бил направен и обсъден на извънредното заседание на Съвета по отбрана вчера.

Независимо от напрежението, което е напълно логично, формированита на Сухопътни войски изпълнват своите задължения, каза генералът, в отговор на въпрос на „Отбрана”. 72 военнослужещи оказват логистична поддръжка на Гранична полиция. Една голма група бежанци е транспортирана снощи до центровете. Провежда се съвместна подготовка с америанците на полигон „Ново село”. Всички меропрития се изпълняват съгласно плана, завяи началникът на Щаба на Сухопътните войски. Както вече е известно, се очаква указ на президента за неговото назначаване за заместник-началник на отраната.

Снимка Димитър Бебенов