Със заря-проверка Пловдив отбеляза националния празник

01.01.1970 г. Със заря-проверка Пловдив отбеляза националния празник

 С тържествена заря-проверка завършиха честванията на Национален празник в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"В историята на всеки народ има дати и събития, неподвластни на времето, незаличими от столетията, изстрадани и заплатени със страдания и скъпи жертви. За нас, българите, 3 март е денят на възкресението на българската държава. Денят на осъществените мечти за свобода и независимост", заяви в словото си пред пловдивчани, войници и официални гости, изпълнили централния площад, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада Специални сили.

"В жестоките изпитания на робството народът ни е съхранил своите вяра, език и традиции. Никой не е вярвал, че българските въстаници ще могат да се справят с милионната армия на една империя, но турските кланета, църквите в Батак и Перущица, топчето на Клисура са символ на мъченичеството на един народ."

По думите му точно това мъченичество извиква на преден план въпроса за освобождението на България. След това идва ролята на Русия, чиито интереси са съвпаднали с българските въжделения. 

"На днешния ден е подписан Санстефанския мирен договор, който възстановява държавата ни. 3 март принадлежи на великите апостоли и скромните поборници, отишли в безсмъртието, без да чуят победния звън на камбаните. 3 март е символ на православната ни вяра, на държавата ни - възстановена след 5-вековно чуждо владичество. Народът го е увековечил с признателността си като ден на своето избавление, като ново начало на свободното си развитие, защото 3 март ни върна в общото европейско семейство. 

И точно тук е моментът да осъзнаем, че 3 март е дълг и отговорност пред утрешния ден на България. Почитайки миналото си, извличайки поука и пример, ние трябва да гледаме в бъдещето, за да изградим една наистина чиста и свята, просперираща България. Да живее България" завърши словото си ген. Матеев. 

В зарята-проверка участваха 3 представителни роти от различни поделения на Пловдивския гарнизон, представителният духов оркестър на ВВС, знаменосци и факлоносци. Специални гости на церемонията бе и руска делегация от побратимения с града под тепетата Санкт Петербург.