Какво пишат полски медии за офсетната програма на F-16?

13.08.2016 г. Какво пишат полски медии за офсетната програма на F-16?

 Наскоро полската преса писа, че изтребителите F-16 не могат да участват в балтийската мисия по Еър полисинг, защото се нуждаят от специално оборудване за почистване на пистите при операции, т. е. те са по-чувствителни в сравнение с други западни модели и по-малко напредналите MiG-29, които в крайна сметка изпрати Полша, за да участват в мисията.

Otbrana.com

През 2009 г. върховната сметна палата на Полша критикува изпълнението на офсетните договори, подписани по време на покупката на изтребителите F-16 от Полша. Само 1 от 4 проекта покрива пълния набор от критерии. Върховната сметна палата обвинява лицата, които са водили преговорите от полска страна, че са направили грешки при договарянето на офсета.

(Уеб сайт: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/nik-krytykuje-offset-f-16-ministerstwo-nie-ma-zastrzezen,106210.html)

Март 2010 г. Главният редактор на влиятелното полско списание „Нови военни технологии“ (Nowa Technika Wojskowa) Андржей Кински: „Заради грешките, направени при прибързаното подписване на най-големия офсетен договор с американската компания Lockheed Martin, не можахме да се възползваме от всички преимущества на офсета…Все още носим последствията от тези грешки и липса на опит.“

(Уеб сайт: http://www.rp.pl/artykul/453807-Rzad-bierze-pod-lupe-amerykanski-offset.html)

Февруари 2012 г. Издателят на полското списание за отбрана Raport WTO: „10 години след подписването на договора за доставка на 48 изтребителя F-16, Полша остава напълно зависима от американските доставчици на резервни части и ремонтни работи. Нито една полска компания не е ангажирана сериозно с поддръжката на изтребителите за разлика от държави като Белгия, Гърция и Турция, които също ползват F-16. Офсетната програма осигурява ползи главно за американските компании и техните полски клонове.“

(Уеб сайт: http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=7297)

Ноември 2013 г. В интервю за полско радио министърът на отбраната на Полша Томаш Симоняк признава, че офсетът, който придружава покупката на изтребители F-16, не е използван напълно. Полша „има право да очаква напълно различна организация на дейностите във връзка с участието на компаниите, които ни доставят оборудване“, казва Симоняк. 

(Уеб сайт и видео: http://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/972121,Offset-dla-Polski-Siemoniak-chcemy-byc-jego-podmiotem)

Май 2014 г. Официалното седмично новинарско издание на полското министерство на отбраната Polska Zbrojna: Според договора, подписан през 2003 г. с Lockheed Martin, изтребителите F-16 могат да бъдат обслужвани само от центрове, сертифицирани от американското правителство. Авиоремонтният завод WZL-2 в Бидгошч, който спечели правото да обслужва самолетите за две години през 2011 г., се страхува, че ще загуби договора и самолетите ще бъдат стопанисвани от чужди компании. 

(Уеб сайт: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/12667?t=Bydgoszcz-walczy-o-serwis-F-16)

Наскоро полската преса писа, че изтребителите F-16 не могат да участват в балтийската мисия по Еър полисинг, защото се нуждаят от специално оборудване за почистване на пистите при операции, т. е. те са по-чувствителни в сравнение с други западни модели и по-малко напредналите MiG-29, които в крайна сметка изпрати Полша, за да участват в мисията.

(Уеб сайт: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15775244,Czy_F_16_obronia_polskie_niebo__Niekoniecznie___Wystarcza.html)