Представихме се добре, като домакин на учението на Френския корпус за бързо реагиране

01.01.1970 г. Представихме се добре, като домакин на учението на Френския корпус за бързо реагиране

 Спирдон Спирдонов

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев остана впечатлен от организацията и осигуряването на учението на Корпуса за бързо реагиране - Франция (HQ RRC-FR) „TRIDENT JAGUAR 2017“. Заедно с вицепремиера и министъра на отбраната ген. Стефан Янев, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и други генерали и адмирали той бе на учебен полигон „Ново село“.

„TRIDENT JAGUAR 2017“ се играе от 8 март до утре едновременно в България и Норвегия. В него участват 1 150 военнослужещи от 27 държави, включително и извън НАТО – Австрия, Македония, Йордания, Черна гора и Швеция. На учебен полигон „Ново село“ е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране – Франция, където се намират 800 мъже и жени, а в Ставангер, Ноорвегия – 350. 

Заместник-командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформациите адмирал Манфред Нилсън ни даде висока оценка, като страна домакин. Без съдействието на България такова бързо развръщане при тежки метеорологичи условия нямаше да успеем да направим, бе категоричен генерал-лейтенант Тиери Корбе – командир на Щаба на Корпуса за бързо реагиране.

От българска страна сформирахме Координационен център за поддръжка на учението, каза командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той благодари на нашите военнослужещи, които в тежките зимни условия между 10 и 21 януари се справили със задачата. Обработихме, отбеляза командващият, четири ешалона с техника и материалин средства, включително гранични и митнически процедури, товаро-разтоварни дейности и транспортиране на 260 контейнера до полигона. Екипи от Военна полиция се погрижили за сигурността , а от МБАЛ ВМА в Сливен – за медицинското осигуряване. Развърнатият щаб на Съвместните оперативни сили на „Ново село“ се състои от 200 укрития, 20 големи палатки и над 800 работни станции, транспортирани от Франция  и поддържани от 41-ви френски свързочен  полк. Само комуникационната мрежа е от 1000 компютри за 500 души.

Учението е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.  

Процесът по сертификация на Щаба на Корпуса за бързо реагиране-Франция включва три учения: „CITADEL RANGER 2016“ - проведено през септември 2016 г. в Норвегия, „CITADEL BONUS“ - проведено във Франция и Полша през ноември 2016 година, и „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда през март тази година в България и Норвегия. 

„TRIDENT JAGUAR 2017“ демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и провежда малки съвместни операции (SJO) в отговор на кризи извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор и потвърждава готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса. По време на учението е проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия. Френските формирования - 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, проведоха подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране - Франция при сценарии на действия с висока интензивност.

Тренировъчна дейност от такава категория и в такъв формат се провежда много рядко и поради това е изключително ценна, с оглед на развитието на професионалните умения на военнослужещите, смята генерал-лейтенант Корбе.

Подобни контакти са много важни, те допринасят за проверка и на нашите способности за осигуряване на поддръжката като страна домакин, подчерта генерал-лейтенант Тодоров. Това е много важно и от гледна точка на наситените с многонационални учения месеци май, юни и юли.

На снимката: Президентът ген. Румен Радев поздравява заместник-командващия на Съюзното командване на НАТО по трансформациите адмирал Манфред Нилсън