През ноември обявяват конкурса за попълване на новото формироравиние на Специалните сили в София

22.10.2020 г. През ноември обявяват конкурса за попълване на новото формироравиние на Специалните сили в София

 В момента други вакантни длъжности в СКСО няма, каза в Кърджали командирът генерал-майор Явор Матеев.

Otbrana.com

При голям обществен интерес и засилени противоепидемични мерки град Кърджали посрещна във вторник кампанията „Бъди войник“. На второто издание на кампанията в града присъстваха областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали Хасан Азис, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, заместни-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, командирът на 31-ви механизиран батальон – Хасково подполковник Светослав Годинов.
През тази година има засилен интерес към военната професия, за което спомага и информационната кампания „Бъди войник“, каза генерал-майор Явор Матеев пред журналисти. „Българската армия предлага добър статут, стабилни доходи и личностно развитие на всеки, постъпил в редиците й. Това е прекрасна професия, посветена на защитата на Отечеството“, заяви той.
Генерал-майор Матеев съобщи, че в момента няма вакантни войнишки длъжности в Специалните сили. „Предстои през ноември да обявим нов конкурс за окомплектоване на новото военно формирование към СКСО, което ще бъде сформирано
в София“, отбеляза той.
Полковник Георги Петков, началник на Централното военно окръжие, покани присъстващите да се информират за въпросите, които ги интересуват, за професията на военнослужещия, за възможностите за висше военно образование и доброволн
ия резерв. „Имате възможност да се запознаете с част от въоръжението, техниката, специализирана екипировка, оборудване, да разгледате информационните материали на видовете въоръжени сили, специалностите и условията за кандидатстване, актуалните конкурси, които текат в момента, изискванията за заемане на съответните длъжности“, каза полковник Петков.
Кметът на Община Кърджали Хасан Азис подчерта в словото си при откриването, че градът винаги е бил свързан с Българската армия и е изключително приятно за втора година да бъдат домакини на кампанията „Бъди войник“. Той припомни, че Кърджали е първият град, създал ученически гвардейски отряд (създаден през 2006 г. към Гимназията за преподаване на чужди езици „Христо Ботев“).
„Българската армия дава възможност на много хора да реализират не само своите мечти, но да бъдат част от овладяването на сложната материя на машини, съоръжения, високи технологии. Да бъдеш част от Българската армия е въпрос на чест и достойнство, част от това - да бъдеш в услуга на обществото. Пожелавам на кампанията „Бъди войник“ в Кърджали да намери своите хора, които да предпочетат професията военнослужещ“, каза още кметът на общината.
В статичния показ, освен Силите за специални операции, взеха участие и техника и въоръжение от съставите на 4-ти артилерийски полк – Асеновград и 31-ви механизиран батальон – Хасково. Бяха показани Реактивна система за залпов огън РСЗО БМ-21 ГРАД, 155 мм оръдие Гаубица Д-20, Противотанков управляем ракетен комплекс ПТУРК „КОНКУРС“ , бронетранспортьор БТР-60 ПБ-МД1,Зенитна установка на автомобил ЗУ-23-2, бронирани автомобили с повишена проходимост „Мерцедес G-270” с монтирани на тях 7,62 мм картечници „Калашников“, автомобил с повишена проходимост „Хамър“ и товарни автомобили с повишена проходимост „Мерцедес Зетрос“.

Присъстващите на кампанията в Кърджали бяха инструктирани да спазват дистанция помежду си, да се избягват струпвания, да не се влиза в машините и да се спазват противоепидемичните мерки с цел избягване на заразяване. Събитието беше посетено от много ученици от средни училища в областта, граждани и гости на града. Интерес предизвикаха уменията на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), които показаха моменти от подготовката си за изпълнение на техните задачи.
По традиция
на края на „Бъди войник“ беше изнесен концерт на Представителния духов оркестър на ВВС за местната общественост.

(Информацията е на МО и СКСО.)